maltipoo_discipline

Як правильно зробити ваше цуценя дисциплінованим

Як правильно зробити ваше цуценя дисциплінованим

Виховане цуценя – мрія кожного власника, але це не обов’язково має бути просто мрією. Правильне навчання та підтримуюче заохочення – найкращі способи допомогти собаці відрізнити хорошу поведінку від поганої. Звичайно, під час процесу ваш Мальтіпу буде робити помилки, але якщо ви знаєте, як дисциплінувати собаку і перенаправляти її, у вас буде найвихованіше цуценя.

Хорошою новиною є те, що собаки, як правило, швидко навчаються. Перш ніж почати, важливо дізнатися, що можна і чого не можна робити, як дисциплінувати собаку. Ви хочете переконатися, що покарання відповідає дії, і ви не робите нічого, що могло б зашкодити зв’язку, який ви зараз будуєте зі своїм вихованцем. Ось кілька порад, які допоможуть вам почати з правильної ноги… або, скажімо так, з лапи.

Що не можна робити під час виховання

Не карайте собаку фізично: ви любите свого Мальтіпу, як члена сім’ї, тому ніколи не завдавайте йому шкоди. Ви ніколи не повинні піднімати руку на свого собаку, щоб дисциплінувати його, навіть якщо ви дуже засмучені. Не буває причин бити, трясти чи залякувати собаку. Якщо ви коли-небудь відчуєте, що дисципліна виходить з-під вашого контролю, саме час найняти професійного тренера або попросити допомоги у друзів чи членів сім’ї. Собаки намагаються пов’язати покарання з досконалою дією, тому вони, швидше за все, не змінять свою негативну поведінку, а швидше стануть боязливими та менш схильними до послухання.

Не кричіть на собаку: ваш Мальтіпу не бачить великої різниці між звичайним голосом та коли ви кричите. Однак, якщо всі ваші дисциплінарні заходи звучать для собаки просто як гучний шум, згодом вона почне вас відключати. Або, що ще гірше, крик може схвилювати ваше цуценя, що може спровокувати негативну поведінку. Зберігайте спокійний голос та використовуйте чіткі та прості команди.

Не тицяйте цуценя носом у туалет: іноді щеняті потрібен деякий час, щоб навчитися, де можна справити потребу. Оскільки собаки часто мітять свою територію в багатьох місцях на відкритому повітрі, цуценятам може бути важко навчитися не робити те саме в будинку. Запах, який вони залишають, – це спосіб спілкування з іншими тваринами. Навіть якщо вони розуміють, що їм не можна заходити до будинку, вони можуть не усвідомлювати серйозність своїх дій. Не карайте собаку, тицяючи їй носом у разі аварії. Це може спричинити занепокоєння або зруйнувати зв’язок між вихованцем та власником. Наведіть лад і перенаправте собаку в потрібне місце.

Не допускайте неприйнятних ігор: коли цуценя навчається, воно не завжди поводитиметься найкращим чином. У вашому будинку так багато спокусливих речей, і вам важливо дати зрозуміти які предмети належать йому, а які заборонені. Одна з найпоширеніших поведінкових проблем – це жування. Якщо ви хочете захистити своє взуття від собаки, тримайте його поза увагою або обмежте доступ цуценяти до певних частин вашого будинку. Не дозволяйте такій поведінці продовжуватися, тому що вона мила або тому, що ви думаєте, що вона переросте це. Навчіть його правильно гратись із самого початку.

Що потрібно робити, як дисциплінувати цуценя

Підкріплюйте хорошу поведінку: в ідеальних стосунках із собакою вам більше не доведеться турбуватися про дисципліну, і ви можете просто похвалити її. Є багато способів позитивно підкріпити хорошу поведінку, і вашому Мальтіпу особливо сподобається отримувати ласощі, якщо він зробив щось правильно. Чим більше ви заохочуєте свого собаку, тим старанніше він буде працювати, щоб переконатися, що він дотримується правил і робить вас щасливими.

Спіймайте свого собаку на місці злочину: щоб успішно дисциплінувати собаку, зверніть увагу на її поведінку або дію під час або відразу після того, як вона сталася. Ви не можете сварити собаку за те, що вона зробила в минулому. Він просто не зрозуміє, чому ви його караєте. Однак ви можете навчити свого собаку, якщо зловите його за скоєнням чогось неправильного. Це не означає, що ви повинні замінувати свій будинок, чекаючи, поки ваш собака вислизне. Це просто означає бути напоготові і швидко та адекватно реагувати на його поведінку.

Обов’язково подбайте про здоров’я вашого собаки: якщо ваше цуценя раптово починає мочитися на ваші килими та меблі після успішного привчання до туалету протягом деякого часу, є ймовірність, що його поведінка є результатом медичної проблеми, наприклад, інфекції сечовивідних шляхів. Оскільки ви не вмієте читати думки цуценят, вам потрібно звернутись до ветеринара. Собаки від природи не люблять забруднювати власні домівки, тому вважайте це потенційною ознакою внутрішньої проблеми.

Перенаправте свого пухнастого друга.

Коли ви вчитеся дисциплінувати свого собаку, один із найкращих способів – це перенапрямок. Спочатку зупиніть свого Мальтіпу, що б він не робив, а потім дайте йому інший варіант, схвалений саме вами. Наприклад, якщо ви заходите в кімнату і помічаєте, що він жує ваше взуття або гребінець, швидко скажіть йому “Ні!” і вийміть предмет із рота. Як тільки ваш собака заспокоїться, подаруйте йому справжню іграшку для жування. Коли він візьме іграшку, обов’язково підкріпіть його позитивну поведінку великою кількістю похвал.

Дисциплінувати собаку може бути складно, але пам’ятайте, що ви допомагаєте їй навчитися бути найкращою версією себе. Якщо ви ставитиметеся до свого цуценя, як до дитини, ви почнете розуміти, що вчите його бути дорослим. Час, який ви витратите на його правильне навчання, покращить не лише його поведінку, а й зв’язок між вами. Будьте завжди терплячими і приділяйте час дресируванню вашого Мальтіпу, щоб проводити більше часу, насолоджуючись його компанією.

Comments are closed.