maltipoo_motivation

Сила похвали: як мотивувати хорошу поведінку у цуценяти

Сила похвали: як мотивувати хорошу поведінку у цуценяти

Ймовірно, існують якісь речі, які ви б хотіли, щоб ваш Мальтипу перестав робити, наприклад, кусати капці або щоранку хапати піжаму вашої дитини. Або, можливо, ви можете придумати щось, що на вашу думку, ваш собака робив би краще, наприклад, приходити, коли його кличуть, або гуляти на повідку. Ви можете часто говорити своєму цуценяті «припини» або «ні», і є велика ймовірність, що поведінка собаки вас засмутить. Але чи переставали ви коли-небудь віддавати належне своєму собаці за мільйони речей, які він робить правильно щодня?

Собаки приходять у наше життя, не знаючи нашої мови та звичаїв. Їм доводиться адаптуватися до нашого способу життя і приборкати багато своїх звичок, які для них є природними, наприклад кусання та гавкання. Ми вимагаємо високих стандартів поведінки у наших вихованців незалежно від того, допомагаємо ми їм пройти цей культурний перехід за допомогою дресирування або залишаємо їх самостійно в усьому розібратися. Звичайно, Мальтіпу — чудові спостерігачі, і здебільшого їм вдається легко інтегруватися в наше життя незалежно від того, керуємо ми ними чи ні.

На жаль, ми швидко виправляємо наших собак, коли вони роблять помилки, а це означає, що ми часто не визнаємо багато правильних рішень, які вони роблять, орієнтуючись у нашому світі. Це залишає вакуум похвали. Собаки привертають нашу увагу, коли роблять щось неправильне, але їхня повсякденна крутість залишається непоміченою. Але, зробивши невеликі зміні до своєї поведінки – визнавши ці численні швидкоплинні гарні моменти – ви виявите, що ваш собака з більшою ймовірністю повторить їх, і ваші стосунки почнуть змінюватися.

Визнання вашого Мальтіпу за хорошу поведінку

Кожне цуценя повторює поведінку, за яку отримує винагороду. Заохочення смаколиками  майже універсальні у світі собак, тому вони є чудовим способом досягти та зберегти бажану поведінку цуценяти. Тим не менш, вам не обов’язково ставати бездонним роздавачем ласощів, щоб змусити вашого Мальтіпу повторювати повсякденні дії, які ви цінуєте. Просте визнання вашого собаки словесною похвалою за хороші рішення – це потужний спосіб спонукати вашого собаку продовжувати хорошу роботу.

Щоб освоїти повсякденні навички похвали, вам необхідно вивчити поведінку свого Мальтіпу, оскільки деякі з його кращих вчинків можуть бути швидкоплинними. Як тільки ви перебудуєте свою точку зору і почнете спостерігати за гідною похвали поведінкою, ви почнете помічати її постійно. (Наші собаки дійсно набагато кращі, ніж ми думаємо.)

Наприклад, одна з найголовніших вимог статусу «хорошого собаки» — це ходити в туалет на вулиці, то чому б не хвалити собаку за те, що вона робить це правильно кожен божий день? Сказати собаці, що час йти, коли він займається своїми справами, це простий спосіб дати їй зрозуміти, що ви цінуєте її навички домашнього господарства. Тепер подумайте про те, як ви проведете залишок дня зі своїм Мальтіпу: чи можете ви відмітити інші невеличкі вчинки, які цуценя робить правильно? Можливо, він сидить, поки ви готуєте йому їжу, або коли ви пристібаєте повідець або перед тим, як кинете йому м’яч. Все це гідно похвали.

Визнання вашого собаки за хорошу поведінку – це лише частина процесу похвали. Визнання вашого цуценя за прийняття правильного рішення – ще ефективніший спосіб змусити похвалу працювати. Пам’ятайте, ваш собака має особисту свободу волі, і її дні наповнені тисячами секундних обчислень про те, що робити далі. Наприклад, коли по вулиці проїзжає незнайомий велосипед, ваш собака повинен вирішити, чи варто йому гавкати. Або, якщо ваша кішка вирішить зненацька з’явитися у вітальні, вашому собаці доведеться вирішити, чи переслідувати її. Ігнорування велосипедиста чи відмова від погоні за кішкою — це рішення, які ви, безумовно, хочете, щоб ваш собака повторив, тому від щирого серця хваліть його, коли він вирішує чинити правильно.

Так, похвала за відсутність «поганої» поведінки, такої як гавкіт, може бути такою ж важливою, як і похвала вашого Мальтіпу за хорошу поведінку, наприклад, за те, що він спокійно сидить, коли це потрібно. Проста дія, використовуючи свій голос, щоб підкріпити розумний вибір вашого собаки, допоможе йому зробити це знову наступного разу, коли він зіткнеться з тією самою ситуацією.

Важливо те, як ви хвалите свого Мальтіпу. Не потрібно робити це занадто старанно, тим більше, що зрештою вам доведеться часто хвалити його протягом дня. Прості слова «хороша робота» чи «молодець!», або поплескування та посмішка допоможуть вашому собаці зрозуміти, що ви цінуєте те, що він робить. Звичайно, якщо ваш собака робить щось дивовижне, наприклад, повертається до вас замість того, щоб ганятися за кішкою у дворі, посиліть похвалу, щоб він знав, що зробив щось визначне.

Збільшення кількості позитивних підтверджень, які ви щодня даєте своєму Мальтіпу, змінить ваші стосунки. Частий зворотний зв’язок допомагає вашому собаці частіше чинити правильно і спонукає його продовжувати в такому ж дусі. Ласощі завжди будуть потужним основним підкріпленням для більшості собак, але сила позитивного зворотного зв’язку від улюбленої людини знаходиться на другому місці.

Comments are closed.